Lämmitä oikein

Tarkista ennen sytytystä paloilman ja hormivedon riittävyys
Kylmän tulisijan vedon voi tarkistaa avaamalla takkaluukun raolleen ja sytyttämällä tulitikun. Jos liekki ei käänny tulipesään, hormissa ei ole riittävää vetoa. Irrota silloin nuohousluukku ja lämmitä hormia esimerkiksi kuumailmapuhaltimella tai polttamalla sanomalehtipaperia.

Poltettavan puun on oltava kuivaa ja puhdasta. Siinä ei saa olla esimerkiksi kyllästysaineita tai maalia. Puulajien lämpöarvot ovat lähes samat painoa kohti. Puulajien erilaisesta tiheydestä johtuen painava koivu on lämpöarvoltaan paras. Heittokuutio kuivia koivuklapeja vastaa noin tuhatta kWh sähköä ja noin sataa litraa öljyä.

Tutustu aina huolella oman tulisijasi käyttöohjeeseen ja noudata sen ohjeita myös sytytystavan suhteen
Päältä sytytyksessä lado puut ilmavasti vaakaan tulisijan pohjalle ja laita päälle sytykkeitä, kuten tikkuja, paperia tai tuohta. Päältä sytyttämällä palo alkaa puhtaampana. Säädä veto sopivaksi siten, että piipusta tuleva savu on vaaleaa ja lähes näkymätöntä. Vaalea lähes näkymätön savu on merkki puhtaasta ja tehokkaasta palamisesta.

Alta sytytyksessä käytä sytytyksessä pienempiä, halkaisijaltaan 3-5 cm puita. Asettele puut väljästi ja laita riittävästi sytykkeitä puiden väliin ja päälle. Paras sytyke on revitty ja rypistetty sanomalehtipaperi.
Puita lisätään kun noin puolet edellisestä puumäärästä on palanut. Nyt puut voivat olla suurempia, halkaisijaltaan 8-10 cm. Noudata tulisijakohtaisissa käyttöohjeissa ilmoitettua maksimipuumäärää ja -lämmitysaikaa.
Huolehdi, että veto on sopiva koko lämmityksen ajan. Liian pieni veto ja vähäinen paloilma aiheuttavat savukanaviin ja hormeihin nokea ja karstaa. Karsta heikentää lämmönvarauskykyä ja on myös paloturvallisuusriski. Veto on sopiva, kun puut palavat tasaisesti kohisten kirkkaalla liekillä. Pidä takkaluukku kiinni lämmityksen aikana. Älä jätä puita palamaan ilman valvontaa. Hiillosvaihe alkaa, kun puolet viimeisen lisäyksen puista on palanut. Hiilloksen nopea palaminen on lämmityksen kannalta tehokkainta. Palaminen nopeutuu, kun lisäät tulisijan säädöillä hiillokseen virtaavaa ilmaa tai kohennat hiillosta.
Hiilloksen palamisessa syntyy vielä vaarallista häkää. Sulje hormipelti vasta kun hiilet ovat palaneet loppuun eivätkä enää hehku.

Puulämmitys on helppoa ja tulisijan lämmitys tarjoaa talvi-illoiksi mukavaa puhdetyötä.
Parhaimmillaan uunilämmitys luo kotoista tunnelmaa ja säästää samalla sekä ympäristöä että kukkaroa. Varaavat leivinuunit ja takat ovat syntyneet vuosisataisen perinteen ja kehitystyön tuloksena. Viimeisten vuosikymmenien teollinen tuotekehitys on yhdistänyt niihin tutkimuksen ja viimeisimmän teknisen kehityksen hedelmät. Oikein käytettynä nykyaikainen uuni kilpailee niin lämmityksen hyötysuhteen kuin puhtauden suhteen minkä tahansa muun lämmitysmuodon kanssa ja takaa vertaansa vailla olevan asumismukavuuden ankaran talvemme sääolosuhteissa. Muutamien perussääntöjen omaksumisella voit taata oikean lämmitystavan ja varmistaa tehokkaan palamistapahtuman, josta tulisijan tehokkaassa käytössä on lopulta kysymys.